Mesleki Yeterlilik Belgelerindeki Seviye Nedir?

Mesleki Yeterlilik Sınavları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilan edilen ulusal yeterlilikler çerçevesinde yapılmaktadır. Standartları belirlenmiş olan her bir mesleğin kendine özgü bilgi, beceri ve yetkinlik kriterleri bulunmaktadır. Mesleklerin seviyeleri bu bilgi, beceri ve yetkinlik ifadelerine göre belirlenmektedir. En alt düzeyden başlayan bilgi, beceri ve yetkinlik ifadeleri kişilerden istenilen düzeye göre artış göstermektedir.

Mesleki yeterlilik sınavları Ulusal yeterliliklerde yer alan, kişinin asgari şartlarda mevcut mesleğini iş sağlığı ve güvenliğini ön plana alarak nasıl yapması gerektiğini belirlemektedir. Bu sınavların nasıl ve ne şekilde olacağı yine o mesleğin ulusal yeterliliği ile belirlenmiştir. Adaylar genelde bu sınavlara nasıl çalışacakları konuşunda endişe duymaktadır. Çalışma kitapçıkları istemektedir. Ulusal yeterlilikler aslında bu sınavlara çalışmak için kullanılacak en iyi kılavuzdur. Mesleki yeterlilik sınavları 2 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama teorik sınavlardır. Teorik sınavlarda Ulusal Yeterliliklerde yer alan bilgi ifadeleri doğrultusunda mesleki yeterlilik kurumunun yetkilendirdiği kuruluşlar tarafından hazırlanmaktadır. Hazırlanan sorular Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Türkak tarafından onaylanmaktadır. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen kuruluşların soru havuzları birbirinden farklıdır.

Ulusal Yeterlilik Birimleri Nedir?

https://portal.myk.gov.tr/index.php?dl=Yeterlilik%2F1176%2FSON_TASLAK_PDF_20200617_112908.pdf&fileName=12UY0046-4+Rev+01+A%C4%9F+Teknolojileri+Eleman%C4%B1&option=com_yeterlilik

Yukarıda yer alan görselde BG ifadeleri, sınav sorularında adaylara hangi kriterlerde bilgi sahibi olması gerektiğini belirlemektedir.

Ulusal yeterliliklerin seviyeleri mevcut mesleğin bilgi, beceri ve yetkinlikler alanındaki beklentilere göre belirlenmektedir. Hayat boyu öğrenme ihtiyaçlarının karşılanması ve rehberlik eşliğinde ileriye yönelik hedeflerin belirlemek yine Mesleki Yeterlilik sisteminin temel amaçlarındandır.

Ulusal Yeterlilik Seviye 4 Nedir (MYK SEVİYE 4 NEDİR)?

Bir iş veya öğrenme alına ait olan orta ve üzerinde düzeyde bilgiye; bu bilgiler ışığında iş ve işlemlerini yerine getirebilecek, karşılaştığı sorunlara bu düzeyde çözüm önerebilecek beceriye; başkalarının yaptığı diğer sıradan görevlerin gözetimini yaparak bu görevlerin değerlendirilmesi ve iyileştirilmesinde sınırlı sorumluluk alacak yetkinliğe sahip olmak.

Ulusal Yeterlilik Seviye 5 Nedir (MYK SEVİYE 5 NEDİR)?

Bir iş veya öğrenme alanının sınırlarını farkında bu alana özgü kapsamlı, kurumsal ve olgusal bilgiye; sınırlarının belirlendiği somut ve soyut sorunlara yaratıcı çözümler geliştirerek, gerekli, kapsamlı, bilişsel ve uygulamalı beceriye; öngörülemeyen değişikliklerin olduğu ve olabileceği durumlarda yönetim ve gözetim görevlerini yerine getirebilecek, kendisinin ve başkasının başarım düzeyini değerlendirebilecek ve geliştirebilecek projeleri yönetebilme yetkinliğine sahip olmak.